Sådär! Nu är vi hemma igen efter rundan i Saluhallen så har ni inte läst det inlägget rekommenderar jag att ni gör det först. Här har jag dukat upp alla inköp på köksbordet. En adventsskörd redo att bli adventsmys. Pepparkakor, en stor brieost, apelsiner, äppelmust och nötter. Buxbomkrans, torkade fikon, kanelstänger, färsk ingefära, svenska päron, choklad och kolor. Blev så förtjust i denna honung. Så magisk färg och konsistens. Jag började med att hänga upp kransen på ovanför spisen för att komma i rätt stämning. Sedan satte jag igång med det som skulle ta längst tid. Nämligen att torka apelsinskivor i ugnen för att sedan göra girlanger av. Såhär gör man det! Skiva valfri mängd apelsiner i tunna skivor. Lägg upp på ungsgaller. Sätt in i ugnen på 100 grader i cirka 2 timmar, sänk sedan värmen till 50 grader och låt stå kvar i ytterligare två timmar. Doften som sprider sig under tiden i köket i ljuvlig! Resten går på 30 minuter totalt så ingen vidare förberedelse krävs. Osten ska bakas i ugn och behöver därför läggas i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten. Brietårtan ska sedan garneras med nötter, torkade fikon, färska päron och honung men det gör man först när den är uppvärmd och klar. In i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. Nästa grej att fixa blir dryck. Jag är själv inte så förtjust i glögg och hade tänkt köpa någon torr fransk cider att bjuda på men så hittade jag svensk äppelmust i fina flaskor i Saluhallen så då tänkte jag genast om. Klart jag skulle bjuda på varm äppelmust smaksatt med färsk ingefära och kanel istället. Superenkelt men ändå lyxigt och lite annorlunda. Jag lägger i skivad ingefära och hela kanelstänger i kastrullen. Fyller på med äppelmusten. Och värmer upp alltihop tills att det blir rykande hett. Jag skippar de klassiska små glöggmuggarna och kör på dessa gamla likörglas som jag hittat på loppis. Medan musten blir varm lägger jag upp chokladtryfflarna på ett tårtfat. Tycker att det är fint att ha en tygservett liggandes på fatet såhär. Jag virade av plasten från saffranskolorna och hackade pistagenötter för att strö på toppen. När man väljer den enkla vägen och köper mycket färdigt tycker jag att det hela blir lite personligare om man gör sådana här enkla små piff precis innan servering. På fatet lägger jag även upp pepparkakorna. Mycket nöjd med mitt lilla gotte-fat. Nu är osten i ugnen klar. Tur att jag hade den i en form och inte bara på en plåt för den var nog lite för mogen för att bakas egentligen så den liksom sprack upp men det gör inte så mycket. Dags att garnera! Jag börjar med att hyvla päron tunt på en mandolin och placerar sedan ut skivorna på osten. Ringlar sedan honung över. Se så fint det blev med ormbunkebladet där. Hackar valnötter och pistaganötter. Och strör över. De torkade fikonen skär/bryter jag upp och lägger på. Alltså detta är så gott! Ringar lite mer honung över bara sen är det klart. Passande väder för adventsmys dessutom. Nej men just det! Apelsinerna i ugnen ska ju bli girlanger. När de är klara lägger jag över dem på ett fat och låter svalna. Sedan trär jag helt enkelt upp dem på tunn sytråd med hjälp av en synål. Superenkelt! Och tydligen även väldigt roligt. Haha.. Skulle kunna hålla på i en evighet men nu kommer snart gästerna så jag nöjer mig med en girlang just idag. Nu har det hunnit mörkna, girlangen sitter upp och precis innan gästerna kommer häller jag upp den varma musten i glasen. Svårare än såhär behöver det inte vara när man ställer till med advenstmys tycker jag. Något gott i glasen, något lite matigare och så något sött. Apelsingirlangen är ju lite överkurs men den gjorde jag mest för att jag verkligen njuter av doften som sprids och för att jag själv tycker att det är så kul. Osten blir matigare om man serverar med skivad surdegsbaguette såhär men det funkar även fint med pepparkakor till. Hoppas att ni blev inspirerade till att fixa ett alldeles eget adventsmys hemma ✨