Här kommer tre tips inför helgen. Först ut är att baka bonkisar, alltså bondkakor, efter Mandelmanns recept. De kräver några timmar i kylen innan man kan skära kakor såhär så gör degen kvällen innan, rulla till önskad storlek och slå bakplåtspapper om så är de redo att skäras morgonen efter. Lägg på en plåt. Och in i ugnen på 200 grader i 5-7 minuter ungefär. Under tiden bonkisarna är i ugnen städar jag undan på köksbänken för att göra plats för nästa projekt, Jag ska nämligen plantera dessa vårlökar som jag köpt i blomsteraffären. Pärlhyacint, snödroppar och kungsängsliljor. Plockar fram de krukor och fat jag behöver. Egentligen är det inte så mycket att plantera, bara att stoppa ner i önskad kruka. Pärlhyacinten får bo i en gammal tennskål som jag köpt på loppis. Och snödropparna åker ner i syltkrukan från Svenskt Tenn. Kungsängsliljorna är redan planterade så fint i en lerkruka så den ställer jag bara på ett gammalt tennfat. Såhär, klart på några minuter. Lökväxter som ska stå inomhus trivs allra bäst på en ljus och sval plats. Spraya med vatten lite då och då och klipp bort blommorna som vissnat så att de inte tar näring från de nya nya blommorna som är på gång upp. Bäst av allt är att de går att plantera ut när de blommat klart inne så får de förhoppningsvis nytt liv och blommar om i flera år framöver ute i rabatten. Nu är kakorna klara! Guldgula och fina. Medan kakorna svalar skär jag upp ett par blodapelsiner. Och plockar fram en helt egengjord glass som stått i frysen över natten. Jag gjorde glassen efter Sanna Fyring Liedgren väldigt enka recept. Endast tre ingredienser, vispgrädde, kondenserad mjölk och blodapelsin samt en elvisp behövs. Är faktiskt lite chockad över hur enkelt det var. Innan uppläggning sköljer jag en matsked i varmt vatten. Så blir det enkelt att skeda upp. Jag pressar över lite extra blodapelsin pga så gott och fint. Förutom att äta bonkisarna precis som dom är tänkte jag även ha dem till glassen. För kaksmulor och glass ihop måste väl vara bland det godaste vi har. Klart att serveras! Och framförallt ätas. Så galet gott! Perfekt gräddig och fluffig konsistens på glassen och som sagt så otroligt enkelt att göra. Resten av bonkisarna lägger jag i en kakburk som blir tom farligt snabbt. Hojta om ni gör något av ovan tips i helgen, eller kanske alla tre. Vore så kul att veta 🍪🌿🍊🍨 Foto: Alice J