Här kommer ett fullmatat inlägg om hur jag skapar den där första julkänslan hemma. Till min hjälp hade jag Kristin bakom kameran så att jag kunde fokusera på att fixa med allt det andra. Mitt allra första och kanske enklaste tips är att köpa ett gäng hyacinter och placera i dina finaste kaffekoppar. Jag tycker att det man kan hitta i naturen, eller i mitt fall hos blomsterhandlaren är det allra finaste pyntet. Här har jag en bunt med boxbom som jag knutit ett rött band om. Himla tjusigt om jag får säga det själv och jag lovar att det gick på cirka en halv minut att fixa. Vi fortsätter på det gröna temat. Här fixar jag vår adventsljusstake och fyller den med mjuken och små kottar på kvist. Jag har köpt de längsta stearinljusen jag sett. Allt för att slippa byta ut stup i kvarten. Årets adventsljusstake är klar. Här i vardagsrummet har min blå urna fyllts med olika sorters amaryllis. Jag gillar ju som bekant att blanda hej vilt så denna amaryllisbukett är precis i min stil. Lite brokig men ändå väldigt vacker, och lite lagom julig. Här håller jag på att veckla upp min nyinköpta adventsstjärna som givetvis ska få komma upp lagom till advent. Visst är den fin? Vi beger oss ut i köket igen där kolorna har stelnat och saffranskakan svalat. Mycket av julen är ju dess smaker och dofter så jag tycker att det är ett ypperligt tillfälle att baka något som sprider juldoft i hemmet. Denna saffranskaka gjorde jag efter Leila Lindhomls recept som både var väldigt enkelt och gott. Och denna kola gör jag varje jul. Jag brukar göra en sats som jag sedan delar på två och smaksätter på olika vis, denna gången blev det en variant med polka och en variant med vanilj och havssalt. Här kommer receptet: Ingredienser: 100g smör 3dl vispgrädde 1dl ljus sirap 3msk flytande honung 2dl strösocker 100g polkagrisar Gör såhär för polkagris: 1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125 grader. 2. Krossa polkagrisarna. 3. Gör ett kulprov av kolasmeten. 4. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset direkt. Låt svalna. Skär i bitar. 5. Slå in i smörgåspapper och förvara i kyl. Gör såhär för havsalt: 1. Blanda smör, grädde, sirap, socker och honung i en kastrull. Koka till 125 grader. 2. Ta fram havssalt samt vaniljpulver. 3. Gör ett kulprov av kolasmeten. Är den klar blandar du i en nypa vaniljpulver. 4. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Strö över havsalt direkt. Låt svalna. Skär i bitar. 5. Slå in i smörgåspapper och förvara i kyl. Klart! Sådär, lagom till skymningen blev mitt hem redo för advent. Det kanske allra viktigaste är att tända varenda ljus ni har i hemmet när det är såhär mörkt om kvällarna, ett änglaspel kommer man långt på också. Hoppas att jag har kunnat inspirera er något. Nu ska jag ta några kolor till kaffet och lyssna på Weeping Willows julskiva. Foto: Kristin Lagerqvist