I torsdags var Alice här för att hjälpa mig att fota när jag bakade scones och plockade dahlior. Det blev så många bilder att jag får dela upp det i några olika inlägg. Först ut kommer recept på scones och tips på tillbehör. Finns ju inget mysigare att baka och äta nu såhär på hösten när vinden yr och regnet smattrar på rutorna. Ingredienser: 2 dl vetemjöl 2 dl dinkelmjöl 2 tsk bakpulver 2 krm salt 50 gram smör 2 dl mjölk Smaksättning efter säsong. Jag använde mig av ett litet äpple men annat som är gott är exempelvis aprikoser, fikon, nötter, saffran, kanel eller kardemumma. Sätt ugnen på 250 grader. Tärna äpplet. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Finfördela smör i mjölblandningen. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg. Jag använde mig av vår köksmaskin från Electrolux men det funkar såklart fint att röra ihop för hand också. Rör till sist i äpplet. Nu är degen klar. Och redo att klickas ut på en plåt med bakplåtspapper. Sex trycken scones blev det. Som nu är de redo att gräddas. Känner mig typ som pippis mamma med snuttis i håret, blus från DÔEN och snickarboxor i manchester från Kings of Indigo. Skjuts in i ugnen i 10-12 minuter! Under tiden de gräddas kan man söva bebis i famnen. Ett extra plus om du färgmatchar med bebisen. Plocka sedan fram tillbehören. Jag tycker att färskost, björnbärssylt och lemoncurd är godast. När de fått lite färg såhär är de klara. Och då är det dags att koka upp tevatten. Lägg upp i valfri korg med linneservett i. Kökstextilier med de finaste färgerna och materialen hittar man på Artilleriet. Där hittar man även denna teakanna som jag blev förälskad i vid första ögonkastet. Jag har den dock bara på lån. Men funderar på om dom märker om jag inte lämnar tillbaka den.. Jag är ju halvengelsk och uppväxt med att man dricker massor med tea. Jag föredrar dock kaffe men på hösten och vintern byter jag ut eftermiddags- eller kvällskoppen mot tea. Och till scones är det helt klart godast med tea. Detta röda med smak av ros och lavendel från det franska tehuset Mariage Frères är så gott. Medan teat står och drar passar jag på att duka. Duk på bordet hör scones till tycker jag. Jag stryker aldrig, äger faktiskt inte ens ett strykjärn så duken är oftast skrynklig men det värsta slätar man ju lätt ut med händerna. Drömmer dock om att ha en stor tvättstuga med en gammal mangel i någon dag. Finns inget härligare än manglade dukar och lakan. Jumbokoppar från Spode som Royal Design har kampanj på just nu. Sådär! Nu är det bara att hugga in. Kom dock på att det vore fint med en dahliabukett på bordet. Så jag tog på mig gummistövlar och jacka och gick ut i trädgården. Fortsättning följer! Foto: Alice.J