Idag är det som sagt äpplets dag och det är värt att uppmärksammas tycker jag. I torsdags var Alice hemma hos mig och då gjorde jag världens godaste äppelkaka efter recept från Anna Sylvan. Eftersom att vi har äpplen i trädgården började jag med att plocka från de två äppelträd vi har. Efter provsmakning konstaterade vi att de mindre röda äpplena helt klart var godast. Vet tyvärr inte vad vi har för olika sorter men det kanske är någon äppelexpert som läser bloggen som vet? Hjördis var som vanligt väldigt nyfiken på vad jag sysslade med. Till kakan behövs: 150 gr smör, 1 1/2 dl socker, 3 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 1 1/2 dl mjölk, 150g mandelmassa, äpplen, hasselnötter, kanel och pärlsocker. Och såhär gör du: Smält smör i kastrull, blanda med sockret och låt svalna. Rör i mjöl, bakpulver och mjölk. Grovriv mandelmassa och blanda ner i smeten. Bröa formen, häll i smet, skala och skiva äpplen och tryck i smeten. Äggen som är med på bild har jag till vaniljkrämen men vill man inte göra egen går det såklart lika bra med glass eller köpt vaniljkräm. Kan dock verkligen rekommendera att göra egen, väldigt mycket godare och faktiskt inte särskilt svårt. Jag använde mig av en sådan här äppelsvarv från Artilleriet som både skalar, skivar och kärnar ur äpplena. Väldigt smidigt! Till sist öser man på med kanel, hackade hasselnötter och pärlsocker. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter. Klar! God precis som den är eller med vaniljkräm eller vaniljglass. Foto: Alice J