Idag kliver vi in i påskveckan med hull och hår tycker jag. Min favorithögtid, just för att den pågår i nästan en vecka. Inte en ynka dag som man klämmer ihop ALLT på. Julen går i och för sig också att sprida ut med advent och flera röda dagar men det har ändå en tendens att bli så himla mycket just på julafton. Påsken känns även som startskottet för våren och sommaren som ligger framför oss, och bara att tänka tanken på att vi är där nu gör mig pirrig. Vi har exakt noll planer i påsk, men en sak som är säker är att vi kommer hålla oss hemma och jag kommer därför göra det lite extra festligt med maten, se till att ha det fint och mysigt hemma och att njuta av lediga dagar ihop. Min spara funktion på både instagram och pinterest har gått varm och så har vi några få traditioner som absolut kommer bestå. Bland annat varsin liten kanin som barnen hänger på sina dörrar, fina ägg i skål i köket, äggjakt i trädgården på påskaftons morgon, min påsk pavlova och sill såklart. Här kommer mina tankar inför påsken 💛 Pyntet & blommorna Pynt är kanske att ta i. Jag pyntar inte så värst mycket till påsk men barnen har varsin liten kanin i ull som de hänger på sina dörrar. Jag brukar även köpa lite finare ägg och ha i en skål på köksbänken, precis som på Ett Hem och så har jag beställt en ny laddning honungsfärgade handstöpta ljus. Påskris känns också som ett måste, tyckte att dekorationerna av Helle Høgsbro Krag som Laura Short har var så fina men jag nöjer mig med glasäggen jag samlat på mig under några år från Svenskt Tenn. Jag ska även leta fram den där girlangen från Afroart som hängde i vårt köksfönster förra påsken. Ja men lite pynt blir det ju ändå. Påskliljor på snitt är så fint tycker jag, helst så många det bara går i vasen (vas i glas eller tenn är finast till påskliljor tycker jag) så att de bildar ett gult moln. Också så fint att plantera ner påskliljor i urna eller liknande, precis som Charlie McCormick gör. Ett år bad jag blomrum binda den maffigaste påskbuketten jag haft, kanske ber jag dem göra något liknande denna bukett i år. Eller så köper jag äntligen det där citronträdet jag länge tänkt att jag skulle vilja ha. Maten Förutom en grillunch i trädgården med min familj kommer vi vara bara vi i familjen resten av påsken och det öppnar upp för en liten annan typ av påskmat tycker jag. Buffén känns inte riktigt aktuell och det gör mig absolut ingenting. Istället kommer jag fixa en god sillrätt med matjessill, bakad äggula, rödlök, crème fraiche & brödkrutonger till lunch en dag inspirerad av Champagnebaren. Gravad lax med hovmästarsås och dillstuvad potatis är jag alltid sugen på, en grön örtig pasta kanske, absolut kronärtskocka, något vit fisk med årets första sparris som vi kanske grillar och så är jag så extremt sugen på hollandaise med lätt kokta grönsaker precis som vi blev serverade på Baka d'Busk i Köpenhamn i sensomras. Bland det godaste jag ätit! När det kommer till det lite sötare är min påskpavlova med lemomcurd och passionsfrukt på påskafton ett måste, jag bakar nog en citron och vallmokaka och dekorerar lite extra fint, Frederik Bille Brahes blåbärs & riccota toast vore gott till brunch en dag och så är jag sugen på att göra hans citronsorbet och servera såhär i urgröpta citroner men det är kanske mer passande vid en större middag. Vi får se. Tur att påsken innehåller många dagar med tanke på mina matplaner 🐣 Pyssel Jag är inte så rörlig just nu eftersom att jag har ganska ont av foglossning så istället för att bli sittande med telefonen, vilket jag har en tendens att bli har jag bestämt mig för att sätta igång med ett projekt inspirerad av Alina Brane. Jag ska börja virka sådana här mormorsrutor som ska bli en filt till bebisen. Imorgon köper jag garn och sen sätter jag igång. Återkommer med resultat, om det nu blir något. Vill ni har ytterligare inspiration till påsk kan ni kika in på min Pinterestmapp här. Glad Påskpepp 💛