Nu ska ni få hänga med mig när jag fixar inför nyårsfesten. Eller samtliga delar går att applicera till vilken fest som helst faktiskt men nu vankas det ju nyår så det känns passande att referera till just nyårsafton. Börjar som vanligt med en kaffe på bar centro. Här får man alltid rätt feeling och är man en kaffedrickare som jag vet man ju hur viktigt det är med just bra kaffe och att ha grundat med en kopp innan man ska göra viktiga saker. Som att gå en runda i Saluhallen till exempel. Men först ett stopp på Blomrum för att plocka ihop nyårsbuketten. Sådär! Kolla så fin den blev. Nu är jag och lilla buketten redo för rundan inne i Saluhallen. Ni känner ju mig och mina vanor vid det här laget så ett besök hos Hilda Nilssons Ost är ju givet. Tre sorter inslagna på det finaste viset fick det bli. Baguetter från Brogyllen. Ostron från Delikatesshörnan. Ekologiska citroner och schalottenlök från Frukt Larsson. Och de goda sicilianska oliverna från Capris. Det var det hela. Nu åker vi hem och förbereder. Börjar såklart med att packa upp allt. Just dessa ostron heter Fines de Claire och är franska och är bland de vanligaste här i Sverige. Men med finns massvis med olika sorter och säger man bara till några dagar innan i fiskaffären kan de nästan alltid ordna med att ta hem andra sorter. Hur vackert kan några enkla råvaror och lite blommor bli? Som en tavla om man frågar mig. Men innan jag börjar fixa med maten ska blommorna i vatten. Jag börjar med att placera de största mimosa kvistarna i vasen. Sen fyller jag på med "fluff", eller limonium som jag faktiskt lärt mig att det heter nu. Och så kollar jag av vilken höjd de tre amaryllis kvistarna ska vara på. Och snittar om vid önskad längd. Så, nu börjar det likna något. Klar! Nu är det dags att packa upp ostarna. De blir nämligen godast om de får stå i rumstemperatur någon timme innan servering. Jag köper alltid en Gruyère, gärna d'Alpage. Just denna heter Tonneau och är från 2018. En smakrik och rinnig kittost är också alltid ett måste på min ostbricka. Detta är en från byn Langres som ligger i Champagnedistriktet i Frankrike. Sen kunde jag inte låta bli denna getost som heter Pouligny Saint Pierre Fermier och är från just området Pouligny Saint-Pierre, söder om Loiredalen. Pyramidformen har gett osten smeknamnet Eiffeltornet, och formen sägs komma från att en mjölkbonde en dag inte hade några ostformar och därför använde sig av kakfor- mar till osten. Älskar sådana anekdoter! Bredvid ostarna lägger jag upp skivor av baguetten. Sen är det dags att göra vinägretten till ostronen. Jag håller upp rödvinsvinäger i en liten skål och börjar skala en schalottenlök. Som jag hackar fint och lägger ner i vinägern. Sedan skivar jag några citroner. Jag pressar ner en klyfta i skålen sen sparar jag resten till servering. Lite salt. Och svartpeppar. Rör om. Sen är den klar. Nu är allt klart förutom själva ostronen som jag öppnar precis innan servering. Jag brukar be om is i fiskaffären när jag handlar ostron så det lägger jag upp på fatet. Till själva öppningen behövs en ostronkniv och en handduk att hålla själva ostronet med. Ostronet ska läggas med den flata sidan upp i en handduk och gångjärnen utåt. Håll tag i ostronet med handduken och för in kniven försiktigt i ostronets gångjärn, vid huvudet. Vicka kniven med små försiktiga rörelser i höjd- och sidled. Ta inte i för hårt, då är det lätt att slinta. Rotera kniven och bänd upp locket när du känner att gångjärnet ger med sig och skär loss ostronets muskel som sitter lite längre in under det övre skalet. Om du aldrig öppnat ostron tidigare finns det massa bra videos på YouTube att kolla på så att du får in rätt teknik. Det är mycket enklare än vad man kan tro. Ostronen lägger jag upp på fatet med is. Nu är alla öppnade och redo att serveras. Jag dukar upp inne i vår matsal. Tänder ljusen i vårt lilla änglaspel. Och häller upp champagne i mina ärvda flortunna glas. Nu kan gästerna komma. Precis detta tycket jag är de perfekta tillbehören till välkomstdrinken till samtliga fester och kom ihåg att bra råvaror är allt. Vill typ gifta mig med denna ost. Helt underbar! Måste faktiskt ta mig en bit innan gästerna kommer. Älskar den här stunden precis innan gästerna kommer. Provsmaka lite, kolla till läppstiftet en sista gång och tända ljusen i änglaspelet igen för jag insåg att de brann ner fasligt fort. Hoppas att ni känner er inspirerade att fixa något liknande. Vi har haft detta som ett stående inslag på nyårsafton i flera år. Innan vi fick barn var vi alltid hos oss och hade fördrink, sen gick vi vidare till en resturang där vi hade bokat bord långt innan och så fortsatta firandet genom natten. I år väntar ett något lugnare firande med våra närmsta vänner och deras barn hemma hos oss men denna meny till välkomstdrinken består. Foto: Alice.J Vill passa på att tacka Saluhallen för ett underbart samarbete under året som gått. Det började ju med ett inlägg om min fredagsrunda, för några veckor sedan delade jag med mig av hur jag fixar det bästa adventsmyset i två delar och så nu avslutar jag året med den här nyårsfesten. Det har verkligen varit en fröjd att jobba med detta från uppstart till resultat, speciellt när feedbacken från er läsare blir så fin. Under nästa år vill jag att fler samarbeten ska kännas och bli precis såhär. Att jobba ihop med Alice med samarbeten som känns precis såhär relevanta är nämligen bland det roligaste jag vet. Men först - några dagars ledighet till med nyår och allt.