I fredags eftermiddag satte jag ingång med att göra egen granola och zucchini sylt efter Fredrik Bille Brahes recept. Allt för att kunna lajva Atelier September till lördagens frukost. Dessa två grejer finns på menyn där och är sådär goda att man aldrig ätit något godare. Så att han nu delar med sig av dessa recept via sin instargam är ren och skär lycka för mig. Att få tillgång till dem för att kunna laga själv och njuta av hemma vid köksbordet. Båda recepten (och många fler) finns som sagt på Frederiks Instagram men jag tänkte visa hur det gick till när jag gjorde dem. Jag började med granolan. Till den behövs: 150g Hasselnötter 150g Mandlar 140g Pumpakärnor 140g Solroskärnor 140g Sesamfrön 400g Havregryn 9g Salt 125g Olivolja 250g Honung 1 Vaniljstång Alla torra ingredienser blandade jag ner i en stor bunke. Det går såklart att byta ingredienserna till andra liknande. Jag hade till exempel inte så mycket hasselnötter hemma så jag tog det jag hade plus valnötter instället. Dela på vaniljstången och skrapa ur kärnorna för att ha i både kärnor och stång tillsammans med olivolja och honung i en stor kastrull. Nu ska detta kokar ihop ordentligt. Det ska bubbla upp och expandera 2 till 3 gånger. Häll sedan ner i skålen och blanda ordentligt så att allt blir täckt av honung och olivolja. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Det gör inget om det är ett ganska tjockt lager granola i plåten, jag tycket faktiskt att det blir bättre för då torkar den inte ut lika snabbt. Långsam rostning blir godare. In i ugnen på 150-170 grader beroende på hur din ugn är och rör om var tionde minut tills den är guldbrun och fin. Eftersom att det är bra att vara på plats i köket för att vakta och röra granolan är det perfekt att göra zucchini sylt under tiden. Till den behövs: 500g Zucchini 400g Socker 20g Ingefära 3st lime (zest från 1,5 och juicen från alla 3) 1 vaniljstång Börja med att skära zucchinin tunt med mandolin. Eller skär tunt om ni inte har mandolin. Rekommenderar dock starkt att ha en mandolin i köket. Skär tunna stavar av ingefäran. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och blanda det ordentligt med en del av sockret. Riv ner lime samt pressa över juicen. Kan förresten varmt rekommendera att ha en citruspress i köket också. Det finns både för lime och citron men jag kör på citronvarianten till lime också. Nu börjar förresten granolan bli klar. Jag tog inte tiden men tror att jag rörde om fem gånger kanske så den var nog inne i 5o minuter. Låt granolan svalna och nu ska zucchinin få vila några timmar. Den ska släppa ifrån sig nästintill all vätska och sockret ska ha smält samman helt. Under tiden kan man ju hänga tvätt i trädgården, vattna blommorna eller kanske ta tag i de där fönstren som aldrig blir putsade. När granolan svalnat är det dags att lägga över den i glasburkar. Och nu är faktiskt zucchinin redo för nästa steg. Nu ska den nämligen ner i grytan igen och koka på hög värme i 5-10 minuter. Ta sedan ut zucchinin och lägg i ett durkslag medan vätskan får koka ytterligare 5 - 10 minuter beroende på värme. Vätskan ska reducera till en lagom tjock sirap. När vätskan fått rätt konsistens stängs plattan av och zucchinin läggs tillbaka så att allt får svalna tillsammans i 30 minuter. Sen lägger du över sylten i en gladburk och förvarar i kylen. Nu har eftermiddag hunnit bli kväll och solen är påväg ner. Var såklart tvungen att provsmaka och jag kan meddela att det smakade himmel. Jag toppade med lite basilika för det har jag för mig att de gör på Atelier September och den smakkombinationen är så god så att jag vet inte vad. Dags att städa undan och stänga köksfabriken för dagen. Så nöjd med dagens skörd! Stort tack till Frederik Bille Brahe för att han dels driver några av mina favoritställen i Köpenhamn men även frikostigt delar med sig av dessa recept så att jag kan lajva Atelier September när jag inte har möjlighet att åka dit. Tack!