Jag har visst gått in i någon slags julpsykos vilket märks på blogginläggen men det är ju bara jul en gång per år så varför inte gå all in? Hosmjaumjau aka Malin frågade sina följare på instagram om deras julbordsmåsten och jag gick igång så mycket på frågan att jag presenterade hela julaftonens mat. För jag tycker att maten på julafton är så mycket mer än julbordet. Det är ju frukosten också, eftermiddagsfikat och inte minst kvällen med skaldjur. För varför äta precis allt på julbordet när man kan dela upp allt det goda under dagen? Okej nu kör vi. Min ultimata matjulafton kommer här. Morgonkaffet! Gärna på sängen serverat av Adam. Viktigt med en lugn start på en späckad dag. Vi öppnar julklapparna som ligger i våra julstrumpor och förhoppningsvis är barnen glada och lagom uppspelta. Vidare till frukosten. Risgrynsgröten har fått stå över natten och serveras med kanel, mandlar och mjölk. Kanske toppar man även med mjukt stekta kaneläpplen om man gillar det, det gör jag. Julskinka, skånsk senap, vörtbröd och tunnbröd. Men min absoluta favorit som jag gjorde för första gången förra året är julens viktigaste macka signerad Stefan Ekengren. Rågbröd med smör, gravad lax och hovmästarsås. Alltså den är SÅ god. Denna ser inte så dum ut den heller. Och så en lussebulle på det. Nu hoppar vi till lunchen som serveras vid 13-tiden och det är då vi har julbord i vår familj, personligen är jag inte jätte förtjust i att äta massa olika grejer samtidigt så vi har inte så stort julbord men jag vill gärna ha nedan. Runda 1: Gubbröra på tunnbrödBrantevikssillCitronsillRunda 2: Stuvad grönkål aka långkolRödkålJanssons frestelseKöttbullarPrinskorvKrispig och syrlig sallad med rödkål, grönkål, brysselkål, apelsin och granatäppleEftermiddagsfikat som serveras efter Kalle Anka, lagom till att tomten kommer: KaffeGlöggMandelmusslor med lättvispad grädde och hjortronsyltGottebord med lite blandat men gärna Rocky road, mintkyssar, mörk chokladkola med pekannötter och havssalt, vaniljkola och ferreo rocher. Kväll när alla gått hem och barnen sover: Dags för skaldjuren! Vi börjar med ostron och champange på stående fot i köket. Sen blir det räkor med baguette, aioli, dill, rödlök och citron. Kräftor om man är sugen på det eller kanske hummer om man känner för något extra festligt. Om det blir hummer tycker jag att det är gott med en fänkålssallad vid sidan. Om man orkar fixa. En riktigt rinnig ost är gott också, gärna epoisse. Sen är jag nöjd. Har även en ingående lista för juldagen också men det tar vi en annan gång 🤶🏼🇬🇧