Jag börjar dagens inlägg där jag avslutade igår. Nämligen med plommonen i korgen vid köksvasken för nu blir det marmelad. Ingredienser: 1kg plommon 1 vaniljstång 1 citron 700g strösocker Jag börjar med att skölja alla plommon noga och ser till så att alla ser fina ut. Sen måttar jag upp ett kilo plommon och häller ner i en kastrull. Häller på lite vatten i botten, bara för att säkerställa att det inte ska brännas vid i botten. Sedan ställer jag kastrullen på spisen med lock på och låter koka tills plommonen kokat sönder. Under tiden halverar jag en vaniljstång och skrapar ut kärnorna samt delar citronen. Lägger upp vaniljstången och kärnorna på ett fat i väntan på att de ska åka ner bland plommonen. Jag rör om i kastrullen lite då och då för att se hur det går och för att undvika att det bränns vid. När plommonen kokat sönder flyter kärnorna upp till ytan och då plockar jag bort dem med en hålslev. När alla kärnor är borta häller på jag sockret. Tillsätter både vaniljstång och kärnor. Och pressar i saften av citronen. Nu får det koka ihop i cirka 10-15 minuter. Under tiden tar jag bort det vita skummet som bildas på ytan. Sen gör jag marmeladtestet. Lägger alltså upp en klick på en tallrik och drar baksidan av en sked genom klicken. Bildas det en skåra som stannar kvar är marmeladen klar men flyter skåran ihop är konsistensen fortfarande för lös och behöver koka ihop sig en stund till. När marmeladen svalat öser jag ner den i steriliserade glasburkar. Innan locket åker på måste man såklart provsmaka ordentligt med bröd. Och franskt smör. Pausbild pga för fint för att missa. 100% gott och 100% njut. Mmm.. Med locket på står den sig ett bra tag i kylen. Det går såklart att tillsätta konserveringsmedel om man vill men jag föredrar utan, då får man å andra sidan öka sockermängden men av någon anledning känns det bättre så jag gör hellre sylt och marmelad på detta gammaldags vis. Smakerna går såklart att variera i det oändliga och nästa omgång gör jag med anis istället för vanilj och citron. Det blir också supergott! Foto: Alice J