Ny vecka och nya luncher. Med fem år av hemmaliv pga föräldraledighet och frilansjobb har jag blivit något av en expert på att fixa lunch till mig själv. Skulle aldrig någonsin få för mig att skippa lunchen och måste äta något ordentligt. Fungerar inte som människa annars. Vad jag äter varierar efter säsong och humör men vissa rätter består. Här kommer tips på tre olika lunchrätter som jag äter ofta. Alla tre är både enkla att fixa, väldigt goda och går att variera efter smak/vad man har för råvaror hemma. Först ut är denna chèvresallad. Här har jag inget fast recept utan varierar lite efter säsong. Nu under vintern tycker jag att det är gott att få in något ugnsbakat, förutom själva osten då. Så just denna variant gör jag såhär:~ Skala och klyfta 1-2 rödbetor. Lägg på plåt, ringla olivolja över och lite salt. In i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter.~ Skiva upp lite romansallad eller annan krispig sallad och blanda med någon annan sort, till exempel ruccola och bladspenat och lägg upp på en tallrik.~ Mandolina morot, rödlök, rädisor och päron och blanda ihop med salladen på tallriken.~ Nu är rödbetorna nästan klara så nu ska chèvreosten in i ugnen, gärna med lite honung och olivolja på. ~ Skär ett snitt i ett fikon och "riv" sedan isär det i mindre bitar.~ Fördela de färdiga rödbetorna på tallriken och lägg på den ugnsbakade chèvren~ Till sista har jag på valnötter, lite körvel, hackad gräslök och ringlar över lite olivolja och en god balsamico. Saltar och pepprar. Tricket med en sallad överlag tycker jag är att blanda olika texturer, tuggmotstånd och alltid ha något av alla smaker. Dvs något sött, salt, surt, beskt och så den älskade umamin. Nästa lunch är något jag ätit flera dagar i veckan under hela hösten och vintern. Nämligen röd linssoppa med koriander och grekisk yoghurt. Jag gör enligt nedan recept så räcker det till fyra portioner. Perfekt att ha i kylen under veckan alltså.~ Finhacka 1 rödlök och 3 vitlöksklyftor.~ Värm lite olivolja i en gryta och stek löken minst 10 minuter. Blanda ner vitlök, 1 tsk spiskummin samt 1 tsk koriander och låt steka med 1 minut.~ Blanda ner 8 dl vatten, 1 burk krossade tomater, 2st grönsaksbuljongtärningar och 2 dl röda linser. Koka upp och låt sjuda under lock tills linserna är mjuka, 10-15 minuter.~ Hacka en kruka färsk koriander och blanda ner. ~ Servera toppad med en klick yoghurt, lite mer färsk koriander, olivolja och svartpeppar 🥣 Och så en varm sallad som går att variera i det oändliga. Basen består av belugalinser som jag kokar enligt anvisningarna på förpackningen och grönkål eller svartkål som jag repar, delar i lagom stora bitar och masserar i en minut med olivolja, citronsaft och salt. Till det gör jag en fetaoströra med fetaost, grekiskt yoghurt, lite riven vitlök, citronsaft, citronzest, olivolja salt och peppar. Sen adderar jag det som liksom sätter smaken på salladen. Just nu blir det mycket ugnsbakad sötpotatis, granatäpplen och rostade mandlar. Salt & peppar såklart.Måste även tipsa om denna sallad som Sofia delade häromveckan. Så god! Jag gjorde den och la till belugalinser för jag hade det färdigt i kylen och skulle träna styrketräning på eftermiddagen så jag behövde något riktigt matigt. Det var det hela från lunchrapporteringen. Nu ska jag strax värma på lite linssoppa till lunch här sen blir det promenad och kaffe i soooolen. Det ni 🌞