Varje söndag skriver jag en veckomatsedel inför kommande vecka. Förr gjorde jag aldrig det utan njöt av att inte veta hur kvällarna skulle se ut. Kanske mötte vi upp några kompisar för en aw som sedan mynnade ut i en middag på restaurang, kanske var vi sugna på någon hämtmat eller så gick jag vägen om affären och handlade för kvällen. Men livet ser helt klart lite annorlunda ut nu med två små barn som helst ska äta mellan klockan 17-18 någon gång. Så nu njuter jag istället av att ha en färdig veckomatsedel och att ha allt hemma så att vi slipper gå vägen om affären efter hämtning. Det enda jag köper samma dag som vi ska äta det är fisk och skaldjur från fiskaffären. Resten handlar jag online på söndag kväll så att det levereras hem under måndagen och varannan torsdag är det Reko-ring utlämning vid oss så då passar jag på att bunkra upp med ägg, grönsaker, rotfrukter, spannmål och kött från en lokal uppfödare. Vi äter middag ihop hela familjen, helt enkelt för att vi tycker att det är en viktig stund på dagen men också för att vi ska slippa laga dubbla middagar. Sen är det otroligt skönt att ha hela kvällen framför sig utan middagsfix när barnen somnat vid 19.30. Ibland tar vi en smörgås ihop med kvällstet men det är ju enkelt fixat och mysigt. Såhär ser veckans matsedel ut. Vi har ungefär 15 rätter som liksom går på repeat, som jag vet att barnen gillar och som är enkla att laga. Frågar jag Gillis vad han vill äta är det alltid fish tacos eller lax med romsås så de rätterna finns i princip alltid med under veckan. Här är veckans middagar: - Måndag: Pizza 🍕 Har jag tid gör jag egen deg enligt detta recept men oftast använder jag denna färdiga som är bra. Barnen får hjälpa till att toppa med egengjord tomatsås, mozzarella och basilika. Jag brukar göra en fänkålssallad till oss vuxna som tillbehör och barnen får grönsaksstavar. - Tisdag: Ugnsbakad lax med rotfrukter och romsås 🐟 Varierar smaksättning och ingredienser lite från gång till gång med ungefär såhär brukar det bli. Barnen älskar ärtor så det serveras alltid till. - Onsdag: Spagetti & tomatsås med burrata 🍝 Aningen rostar jag tomaterna i ugn såhär eller när det behöver gå lite snabbare gör jag en tomatsås av hela konserverade tomater, långsamt stekt vitlök, silverlök och lite chiliflakes. Blandar i basilika precis innan servering, toppar med burrata och parmesan och serverar stekt broccoli smaksatt med citron vid sidan om. Torsdag: Fish tacos 🌮 Innan gjorde jag alltid efter detta recept men när jag fick tips om att köpa färdigpanerad torsk och dela i mindre bitar innan servering har jag helt gått över på det. Barnen märker noll skillnad och det går väldigt mycket smidigare. Tillbehören gör jag dock som innan men struntar i att dränka allt i soya och chili utan gör istället en liten skål vid sidan om så att vi vuxna för hälla på det efter smak. Fredag: Fredagsmys & räkor 🦐 Vi har självklart introducerat barnen för fredagsmys så vi äter allihopa lite chips, oliver och ost i vardagsrummet. Sen får dom antingen rester eller en smörgås innan läggdags och när dom somnat äter jag och Adam våra heliga fredagsräkor med tillbehör. Till helgen tycker jag att det är skönt att vara lite mer spontan och göra en härlig helghandling baserat sådant man är sugen på och som passar helgens planer. Är vi hemma brukar lördagens middag bli utan barn efter läggning så då passar jag på att laga sådant som barnen inte äter men som Adam och jag tycker om och på söndagar äter vi tidig klassisk söndagsmiddag, typ köttbullar med potatismos eller liknande. Då är även efterrätt obligatorisk. Denna rutin funkar så himla bra för oss, vi slipper tjafsa om vem som ska panikhandla och försöka komma på vad man ska äta en trött tisdag när inspirationen är nere på noll. Och jag vet inte om det är jag som är oerhört tantig men jag tycker att det är himla mysigt att tänka ut veckans middagar där på söndag kväll och jag liksom myser med tanken på vad vi ska äta under veckan. Det gör mig lugn i själen. Töntigt kanske men jag bjuder på det. Med vänlig hälsning, husmor Johanna 👵🏼