JOHANNA BRADFORD
Välkommen till min blogg om inredningstankar, dagdrömmar, vårt hus Rapphönan Nr.9 samt livet i stort och smått. Plus allt annat som inspirerar mig och förhoppningsvis er.
Annons

California av Josef Frank

För ett tag sedan fick jag en inbjudan till öppningen av utställningen ”Pepis Flora” på Svenskt Tenn och jag blev överförtjust i mönstret på framsidan av inbjudan som jag inte sett tidigare. Till min glädje kunde jag läsa mig till att det heter California och skapades av Josef Frank mellan 1942-1945, under sin tid i New York och att det nu skulle återlanseras. Jag hoppades direkt på att det var ett tygmönster. För ni vet väl att Josef Frank skapade antingen tygmönster eller tapetmönster? Ett mönster skapat av honom finns aldrig som både och.

Annons

Annons

Gissa hur glad jag blev när jag öppnade posten igår och möttes av en provbit av Californa tyget? Började faktiskt nästan gråta för att jag blev så glad att det var just en tygbit. Det är bland det finaste mönstret jag sett och nu går jag och fantiserar om att både klä om en fåtölj och sy upp en gardinlängd i det.

Jag har precis sett den digitala pressvisningen och Thommy som är marknadschef berättade att mönstret varit vilande i arkivet i 30 år. Förebilden till blommorna som återfinns i California fann Josef Frank i den nyutkomna floraboken ”American Garden Flowers” av Gladys Lynwall Pratt. Sammantaget har Josef Frank ritat in ett tjugotal sommarblommor, bland dem krasse, luktärt, pensé, dahlia, petunia och zinnia, som tillsammans hålls ihop av vindlande prickrabatter.

Annons

Förutom tyg på metervara finns en kudde med mönstret.

3 kommentarer till “California av Josef Frank”

  1. Helen skriver: 10 juni 2021 kl 13:16

    Så fint!


  2. Lotta skriver: 10 juni 2021 kl 20:47

    Wow håller verkligen med om att det var ett fantastiskt mönster- så talande på något vis. Blev tvungen att beställa en kudde av detta till vårt sovrum. Tack för att du delade och tipsade!


  3. Annika skriver: 14 juni 2021 kl 16:23

    Ja det är verkligen fint! Visste faktiskt inte tidigare att mönstren finns bara som antingen tapet eller textil, man lär sig hela tiden.


Dela på:
Laddar