JOHANNA BRADFORD
Välkommen till min blogg om inredningstankar, dagdrömmar, vårt hus Rapphönan Nr.9 samt livet i stort och smått. Plus allt annat som inspirerar mig och förhoppningsvis er.
Annons

Svar på fråga om porslin

Häromdagen fick jag en fråga om något jag länge tänkt göra ett inlägg om, nämligen:

✉️ Hej Johanna! Skulle inte du kunna tipsa om fint tallriksporslin? Har så svårt att hitta något som faller mig i smaken. Tack för en fin blogg!

Annons

Självklart kan jag det. Tack för att du sparkade mig lite i baken. Här kommer mina tankar och favoriter kring just tallrikar.

Annons

Vi kan ju börja med att kika på hur det har sett ut (och fortfarande ser ut) på mina tallrikshyllor hemma. För fem år sedan skrev jag detta inlägg om min kärlek till blå/vitt porslin och tankar kring att blanda loppis och nytt. Kan skriva under på exakt allt såhär fem år senare också. Så blå/vitt porslin funkar alltid.

Men ju äldre jag har blivit desto mer ville jag verkligen ha en hel servis av samma sort. Jag har absolut nytillverkade favoriter (återkommer till dem) men jag skulle såklart göra det lite svårt för mig själv och bli helt förälskad i en serie som heter Blå ton av Bing & Grøndahl. Här är de absolut första bilderna jag såg på serien, när kocken Frederik Bille Brahe tog över köket på Melsted badehotel under två säsonger och hade ett instagramkonto vid namn Melsted x Frederik Bille Brahe.

Snabbt insåg jag att servisen bara gick att få tag på begagnat och just den varianten jag blivit förälskad i var extra svår för det var en restaurnagvariant av Blå Ton och Blå Måsen som båda är väldigt populära i Danmark och sägs vara det mest Danska porslinet som finns.  Men ”min” Blå ton har alltså varken mås eller guldgravyr och tillverkades helt enkelt för att fungera bättre i restaurnagmiljö. Jag la in bevakning på alla sajter som säljer begagnade saker, svor x antal gånger när ett mail om att en annons som matchade min sökning hade kommit in och det alltid visade sig vara den där jäkla måsen. Men jag gav inte upp och så en dag dök det upp hela två serviser på Lauritz och en av dem blev min efter en något svettig budgivning. Så glad för det!

Annons

Jag samlar sakta men säkert på mig föremål från Royal Copenhagens serier Blue Fluted Half Lace och Blue Fluted Mega som jag tycker är så vackra. Min kompis Cecilia har den finaste samlingen Royal Copenhagen porslin man kan tänka sig och den har hon ärvt från sin mormor, så det är verkligen en servis som kommer ärvas till flera generationer framöver.

Vi fortsätter på det blå/vita temat och med servisen som Camilla har hemma. Dresden från Gustavsbergs porslinsfabrik.

Annons

Rörstrands Ostindia är en prisvärd klassiker.

Även Fyrklövern har några blå/vita serviser som jag gillar. Bland annat denna som heter Blå Herrgård.

Och Aspvik.

Annons

En annan favorit som är en av Sveriges absolut populäraste serviser, Gröna Anna. Görs inte i nyproduktion men det finns massvis av den eftersom att den varit på populär. Den gröna färgen kan skifta, vilket syns på denna bilden men det beror på om de gjorts i den äldsta eller nyare produktionen. Här finns mer att läsa om Gröna Anna.

Servisen Myrten som Signe Persson-Melin skapat för Svenskt Tenn är så himla fin. Finns i både grönt, blått och grått.

Annons

När jag bodde på Ett Hem för första gången för sex år sedan blev jag så förtjust i keramiken de serverade all mat på. Den hade Birgitta Watz gjort fick jag veta och jag började genast drömma om en alldeles egen samling av hennes keramik. Idag har jag ett litet ovalt fat som är perfekt till oliver, saltade mandlar, praliner och flingsalt samt en skål som ser lite ut som en blomma i formen. Älskar dem högt båda två och nu vill jag så gärna få till ett besök i hennes studio på Kungsholmen i Stockholm. Fram tills dess njuter jag av reportaget som Artilleriet gjort därifrån.

Jag vill avluta med att tipsa om att hålla utkik efter gammalt röd/vitt porslin. Detta som Sofia Wood har är fantastiskt fint och jag hade gärna  velat hitta något liknande att komplettera mitt blå porslin med.

Sen vore det ju nästan tjänstefel att inte nämna Astier de Villate i ett sådant här sammanhang men från dem satsar jag hellre på några få unika assietter och uppläggningsfat då de är ganska ömtåliga liksom inget man ställer in lite slarvigt i diskmaskinen. Bilden har jag lånat av Sofia på Mokkasin som gjort ett så fint inlägg om deras fantastiska butik i Paris.

Annons

Hoppas att jag kunde hjälpa dig att hitta något som föll dig i smaken Andrea!

 

11 kommentarer till “Svar på fråga om porslin”

 1. Eva skriver: 12 januari 2020 kl 18:03

  Du är så underbar, allt du skriver är så fantastiskt. Bilder och tankar och inställning. Tack för att du delar med dig och låter mig följa dig ❤️


 2. Helena skriver: 12 januari 2020 kl 19:33

  Klockrent inlägg! Som vanligt. 😉
  Är såld på Blue Fluted Mega, som jag har några delar av och Myrten.


 3. Petrapetragregersen.com skriver: 12 januari 2020 kl 20:39

  Åh vilket intressant inlägg! Jag älskar också Musselmalet Mega och Sofia Woods underbara röda tallrikar! Min absoluta favorit är dock Johnson Bros. porslin. Dog lite när jag hittade nästan en hel uppsättning på Erikshjälpen ( https://petragregersen.com/loppismojo-ar-det-en-grej/ ) ?✨


 4. Lennart skriver: 13 januari 2020 kl 07:36

  Hej,
  Finns ju många fantastiska, men vill ändå slå ett slag för min favvo….
  https://svensktporslin.se/rorstrand-dekorer/rorstrand-pense-pense-1897-1926/


 5. Malin skriver: 13 januari 2020 kl 12:05

  Kul med tips på varianter! Jag samlar på blåvitt, både gammalt och nytt, blir himla fint att blanda, och dottern gillar att duka med de olika tallrikarna, välja favoriter och vem som ska få vilken tallrik. Och så gör det ju inte så mycket om en går sönder! Jag har en enda skål som är vit och röd men det är väldigt fint att ställa fram den bland det blåvita. Jag har lite helt vanligt rosarutigt (Arv från Ikea) också, och det blir väldigt somrigt och fint ihop med t ex knalliga Mon Amie! Tack för stor dos inspiration!


 6. Johanna skriver: 13 januari 2020 kl 14:49

  Så underbart fat med ett skepp på bilden längst upp. Är det nyproducerat? Blev helt kär!!


  1. Rebecka skriver: 14 januari 2020 kl 14:57

   Jag tror att det är detta från By Mutti https://www.bymutti.com/collections/porcelaine/products/bless-our-sailors-1. Det ser dessvärre ut att vara slutsålt men det kanske går att få tag i någonstans om du har tur.


  2. Johanna Bradford skriver: 15 januari 2020 kl 10:25

   Ja det är underbart! Det är från By Mutti och jag köpte det nytt för massa år sedan men det finns fortfarande i produktion: https://www.bymutti.com/collections/porcelaine/products/homeward-bound-1887635


 7. Maja skriver: 13 januari 2020 kl 16:12

  Så härligt inlägg. Min mamma ärvde nästan en hel servise från Svenska Slott av Sin mamma. Kanske lite murrigare blåvitt men ändå fint tycker jag:)


 8. Kaisa skriver: 13 januari 2020 kl 20:34

  Åh, så mkt fint porslin! Jag gillar porslin med mönstret ”Fasan”. Finns ju från blå Gustavsberg och även från engelska porslinsfabriken (det är gjort med en engelsk modell som förlaga).
  PS. Servicen heter ”Grön Anna”, inte ”Gröna Anna”. DS.


 9. Sandra skriver: 14 januari 2020 kl 09:24

  Kan du inte göra ett inlägg med dukningstips/inspiration med bilder från dina egna dukningar, både vardag och fest? Jag har en del blåvitt porslin men ibland är det lite svårt att få till det 🙂
  Toppenblogg för övrigt, som jag följt sen 2013 tror jag 🙂


Dela på:
Laddar